Gündem

Özdemir: Aile sağlığı çalışanları yok sayılamaz

İZMİR (İGFA) – İzmir Aile Sağlığı çalışanları Derneği Başkanı Ayşe Gül Özdemir Sağlık çalışanları destek ve teşvik ek ödemelerinde yaşadıkları mağduriyeti anlattı.

39 Bin Aile Sağlığı Çalışanının nasıl haksızlığa uğradığını ifade eden İzased (İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Ebe Ayşe Gül Özdemir, şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız Nisan 2022’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sağlık çalışanları için düzenlenen iftar yemeğinde “Sağlık çalışanlarının mali haklarıyla ilgili iyileştirmeler yapılacaktır. İlgili bakanlıklarımız ve kurumlarımız oldukça kapsamlı hazırlık gerektiren mali iyileştirmeler konusunu çalışıyor“ şeklinde müjde vermiştir.

Sağlık Bakanlığımız değişim ve güncelleme adı altında Ağustos 2022’de ”Beyaz Reform” adı ile sağlıkta değişim dönüşüm programı başlatmış ve Aile Hekimliği çalışanları için ”DESTEK VE TEŞVİK” ödeme yönetmeliği yayınlanmıştır. Ancak sizlerin de gördüğü gibi, maalesef 39 bin Aile Sağlığı Çalışanı yok sayılmıştır.

Sağlık Bakanlığımızın ve Cumhurbaşkanımızın övgüyle bahsettiği, bağışıklama hizmetlerindeki başarının bizlere ait olduğu tarafınızdan da biliniyor olmasına rağmen, ”Teşvik Ödemesi” Aile hekimleri’ne yüzde 41, Aile Sağlığı Çalışanları’na yüzde 3 olarak belirlenmiş, ”Destek ödemesi” ise kıstas olmaksızın Aile Hekimine 6800 TL Aile Sağlığı Çalışanına 488 TL verilmiştir.

Altı aydır STK olarak bu kadar önemli bir haksızlığa karşı yapılan girişimlerin yetersiz olduğunu düşünmemimizin sebebi, hala Aile Sağlığı Çalışanları’nın tavan ödemesi, destek ve teşvik ödemeleri konusunda Sağlık Bakanlığının herhangi bir çalışma yapmamasıdır.

Bu kadar önemli görevleri yüklenen sağlık hizmetlerinde en önde çalışan, geleceğin sağlık haritasını belirleyen Aile Sağlığı Çalışanlarının zaten bir ”tavan ödemesi” sorunu varken üstüne ” destek ve teşvik ödemesi” sorunun yüklenmesi hatta Aile Hekimi’nin izinli olduğu dönemde Aile Sağlığı Çalışanlarının çalışıyor olmasına rağmen yüzde 3’lük teşvik ödemesini bile alamaması sistemde yok sayıldığımızın göstergesidir”.

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.
Başa dön tuşu