Gündem

Enerji maliyetlerindeki artış, ısı yalıtımını yeniden gündeme getirdi

Dünyada hızla artan enerji maliyetleri sonrasında binalarda enerji tasarrufu için ısı yalıtımı yapılmasının önemi bir kez daha anlaşıldı. Türkiye’nin sahip olduğu enerjinin yaklaşık yüzde 40’ı konutları ısıtmak için kullanılıyor. 

Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak, “Enerjide dışa bağımlı bir konumda olan ülkemizin yıllık 50 milyar dolara ulaşan enerji ithalatını azaltmak için enerjiyi verimli kullanmak ve tasarruf imkanlarını geliştirmek zorundayız” dedi. 

TÜİK verilerine göre 33 milyon kişi konutunda yetersiz izolasyondan kaynaklanan ısınma sorunu yaşıyor. Yaklaşık 30 milyon kişinin evinin çatısından su sızıyor. Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak, Türkiye’de konutların ısınma maliyetlerine ve sağlıksız koşullara dikkat çekerek ısı yalıtımında dikkat edilmesi için gerekenleri paylaştı.

Yalıtımla enerji tasarrufu 

Son on beş yılda inşa edilen yapılarda ısı yalıtımına yönelik önlemler artsa da mevcut yapı stokunun geneli çok da iyi görünmüyor. TÜİK tarafından yayınlanan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2020 yılı sonuçları, ülkemizde konuta ilişkin en önemli problemlerden birinin yalıtım kaynaklı ısınma sorunu olduğunu, araştırmaya katılanların yüzde 36,7’sinin konutundaki izolasyon problemlerinden dolayı ısınamadığını, bunların yüzde 34,7’sinin de sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi nedeniyle sorunlar yaşadığını ortaya koydu. Yaşantımızın yüzde 90’ını binalarda geçirdiğimiz düşünürsek, yalıtımsız, sağlıksız yapıların ekonomimiz kadar sağlığımız üzerindeki olumsuz etkisi var. 

Enerjimizin yüzde 40 evleri ısıtmaya harcanıyor

Ülkemizde enerji kullanımının yüzde 40’tan fazlasını konutlarda tüketiyoruz. Kentleşme ve yapılaşma hızı, iklim değişikliğinden kaynaklanan yüksek sıcaklıklar ve artan soğuklara bağlı olarak hem yaz hem de kış aylarında harcadığımız enerji ihtiyacı sürekli artıyor. Büyük oranda ısıtma enerjisi üzerinden süren tartışmaların, soğutma amaçlı tüketilen enerjiyi de kapsayacak biçimde genişlemesi gerekiyor. Enerjiyi ve buna harcadığımız kaynakları verimli kullanmak adına daha iyi yalıtılmış yapılar inşa etmemiz, mevcut yapılarımızı daha iyi yalıtmamız şart.

 Ytong ile 58 yılda 10 milyar dolarlık tasarruf

Türk Ytong olarak, 58 yıldır ülkemizde binalarda ısı yalıtımı yoluyla enerji tasarrufu sağlanması ve sağlıklı mekanlarda yaşam sürülmesi konusunda projeler yürütüyoruz. Isı yalıtımına sahip ürünlerimiz, binalarda ısınma kaynaklı enerji kayıplarını önleyerek, doğalgaz ve elektrik faturalarından tasarruf edilmesine yardımcı oluyor. Ytong kullanımı ile elde edilen ısı tasarrufu sayesinde 58 yılda sağlanan döviz tasarrufu 10 milyar doları aşmış durumda. 

Multipor ile doğalgaz ve elektrik faturasından tasarruf 

Evlerde tüketilen enerjinin önemli bölümü, yetersiz ısı yalıtımından, hatalı veya eksik uygulamalardan dolayı kayboluyor. Konut tüketicilerinin ev alıp kiralarken binada kullanılan yapı malzemelerini, ısı yalıtımı özelliklerini sorgulanması bu açıdan çok önemli. Kullanılan malzemelerin ve ısı yalıtım ürünlerinin, sağlayacağı enerji tasarrufuna, insan sağlığına ve iç ortam kalitesine etkisine, uzun yıllar bakım gerektirip gerektirmediğine ve yangın açısından risk taşıyıp taşımadığına bakılması gerekiyor. Binalara sonradan yapılan mantolama uygulamalarında da dikkatli olunmalı. Seçilen malzemenin doğru uygulanması, en az malzeme kadar önemli. Biz Türk Ytong olarak binaların nefes almasına olanak tanıyan, mineral esaslı ve yanmaz Multipor Isı Yalıtım Levhası ürünümüzle binalardaki ısı yalıtımı uygulamalarına akılcı, ekonomik ve sağlıklı çözümler üretiyoruz. Multipor’u tamamen doğal ve yerli hammaddelerle üretiyoruz. Mineral esaslı olması nedeniyle kullanıldığı binaların nefes almasına olanak sağlıyor, iç ortam nemini düzenleyerek, duvarlarda nem ve küf oluşumunu engelliyor. A1 sınıfı yanmaz özellikteki bu ürünümüz, cephe yangınına neden olmadığı için yüksek katlı binaların mantolanmasında da son derece güvenli bir ısı yalıtım çözümü sağlıyor. 

Hibya Haber Ajansı

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.
Başa dön tuşu
canlı casino siteleri
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -